2010. július 6., kedd

Csempézés...

A csempe már régóta ismert és közkedvelt burkolatok egyike. A csempe először készítésre a restaurátorként dolgozó Herczeg Zsuzsanna által vált készítésre. Az első csempét és csempéket először otthonában és kézzel készítette el. A csempe egyik fő előnye, hogy könnyen díszíthető és így ő is hagyományos eljárásokkal mintákat festett a készített csempékre. A csempe készítése először az Itáliaiak által művelt majolikatechnika néven volt ismert, amit a Hollandok át is vettek tőlük a 16. században. A csempe tehát közép Európában is elkezdett teret hódítani. A csempe először még csak díszítő elemként szolgált az egyes épületeken, de később a fali csempe is ismerté és elterjedté vált. A csempékre előszeretettel festettek különböző motívumokat, virágokat és mintákat. A csempe egyaránt alkalmas lett a falak, kandallók és tálcák díszítésére. A csempe egyik legfőbb és leghíresebb típusa a delfti csempe. A delfti csempe úgy készül, hogy az agyagot fém vagy egy fakeretbe préselik, majd még a csempe ekkori még nedves állapotában egyenesre hengerelik majd kiszárítják. A csempét ezután kiégették, majd ólomgázzal vonták be, ami a csempét ón-oxiddal vegyíti.

Ez ad neki tükrös felületet és szilárdságot. Herczeg Zsuzsanna követte a csempe eljárás ezen mozzanatait, de ő a csempét és a csempéket villanykemencékben illetve fésűrostokban égette ki. A csempe festéséhez pedig mókusecsetet használt leginkább. A csempe festése egy nagyszerű dolog, mert egyszerűen és könnyen lehet a csempére mintát felvinni, ám de ez az eljárás míg házilag is kivitelezhető a csempefestés terén mégis a Molto cég csempefestési rendszere érte el a legjobb minőséget. A csempe vásárlása és kiválasztása bár egy egyszerű feladat még, de a csempe hazaszállítása, házhoz szállítása már egy kényesebb dolog, mivel a csempe rendkívül törékeny anyagból készül. Egy újracsempézés előtt mindig számoljunk azzal a dologgal, hogy a betonba ragasztott csempe leszedése nagyon fáradalmas és kényes feladat. Ha végül leszedtük centiméterről centiméterre az összes régi csempét és felhordtuk az összes csemperagasztáshoz szükséges csempehabarcsot, akkor kezdhetünk csak neki a csempe felragasztásához. A csempe, miután a falra felkerült érdemes magunk festeni, hiszen egy sima csempe sokkal olcsóbb, mintha az már festett lenne.

Az újracsempézés tehát egy sok munkával és piszokkal járó dolog, tehát egy újracsempézés előtt mindig mérjük fel a munka méretét. A csempe egyébként remekül mutat a wc-ben fürdőszobákban és a konyhában is. A csempe az előtérben is szépen mutat egy-egy vékony sorban a falra ragasztva. Ügyeljünk arra, hogy ha a fallal kombináljuk a csempét, akkor a csempe színe ne üssön el nagyon a fal színétől, de ne is olvadjon a csempe túlságosan bele a fal színébe. Tehát érdemes egy középutat eltalálni. A csempefestéket rendszerét egyébként a Molto fehér fugázó szalagja és csempetisztító rendszere teszi teljessé. Ez a fuga egy képlékeny és rugalmas massza, amely remekül alkalmazható a mosdókagylónál, vagy a fürdőkádnál való csempe fugázásakor. A csempe vásárlása a legtöbb nagy üzletházban és építőanyag szaküzletben könnyedén beszerezhető. A csempe ráadásul az interneten keresztül is rendelhető. Ha jól tudom a csempe ára nem csempedarabonként, hanem a csempe négyzetméterenkénti anyagárával van felszámítva. A csempe lehet üvegcsempe is, ám de érdemes tudni, hogy az üvegcsempe jóval törékenyebb, mint egy sima hagyományos eljárással elkészített csempe. Végezetül köszönöm, hogy figyelmet fordítottál a csempe című oldalamra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése