2010. július 6., kedd

Medencék...

Először is Üdvözlök az oldalon minden kedves látogatót. A medence egy remek dolog, ami az önfeledt szórakozás mellett nyáron lehűlést és kellemes szórakozást biztosít a számunkra. A medence című cikkemben néhány információt és a medencékkel kapcsolatos tudnivalókról szeretnék pár szót ejteni. A következőkben a medencés élményeimről szeretnék írni nektek, valamint találni fogtok még itt pár igen hasznos információt medenceépítéssel kapcsolatban. Pár évvel ezelőtt álmodni se mertük volna hogy lesz nekünk is saját medencénk itthon. Ha valakitől azt hallottam, hogy medence, mindig az jutott eszembe, hogy milyen bonyolult és költséges dolog is lehet egy ilyen beszerzése és megépítése. Pedig csalódnom kellett, hál istennek pozitívan ezzel a medencés dologgal kapcsolatban. Manapság egy medencét pl. egy kertes házba, könnyedén beszerezhetünk a nagyobb áruházakban. És nem kell itt milliós dolgokra gondolni. Úgy 30-100ft között már szép kis medencéket szerezhetünk be. A mi medencénk egy 5méter átmérőjű valamint 90cm mélységű, merev falú medence, vízforgatóval, létrával. Elég stabil a medence szerkezete. Nem foglal túl nagy helyet sem, és könnyen tisztán lehet tartani.

Van hozzá egy remek medence takaró fólia is, ami speciálisan arra a célra készült, hogy mikor épp nem használjuk medencénket akkor ne menjen tele piszokkal. Ezek mellett melegen tartja éjszaka a medencét. A medence fala tehát merev. Ez egy vékony alumínium lemez. A medence egyébként nekünk kör alakú. Fel kell állítani ezt a lemezt körbe. Megcsinálni az aljzatot a medencének majd jöhet a fólia bele, és a rögzítések majd a víz ami kb. 15köbméter, szóval 1nap alatt feltöltődik, és már kész is van. És mindezt mi kihoztuk összesen, talán kevesebb mint 50 000Ftért. Először csak a felszínen volt felállítva a medencénk, majd ezt később leástuk majd körbe csempéztük, hogy szebb legyen. Így még jobb lett, mert pl. így már lehet bele ugrálni is rendesen. :) Amióta megvan nyaranként örömmel használjuk. Nagyon jó móka. Sokszor áthívjuk egy-egy kerti partiba a családot vagy a barátokat és remekül elvagyunk így együtt. A medence és a víz, sokat dob a hangulaton higgyétek el. Ami még nagyon tetszenek azok a jacuzzik. Ezekhez nem értek annyira, biztos hogy többe kerülnek. De hál isten volt már alkalmam sokat kipróbálni nyaralásokon, üdüléseken stb. Nagyon kellemes dolog. A meleg és a pezsgővíz együtt remek komfortot nyújt az embernek. Egy szóval remek kis találmány ez a jacuzzi dolog.

Egyébként, visszatérve a medencékhez a legáltalánosabban alkalmazott medenceszerkezet tudtomban a zsaluzott vasbeton, mely rugalmassága révén bármilyen igényt ki tud elégíteni. A medence megfelelő zárását kétféle úton lehet biztosítani. A vízzáróságot vagy az erre a célra kialakított vízzáró beton, vagy a betonozást követően felvitt egyéb réteg biztosítja. A vízzáró beton helyszíni keverése szerintem nem a legjobb ötlet,manapság megrendelésre gyárból szállítják ezeket. A kb. 18-20 cm-nél vékonyabb vastagságú fal esetén nem várható megfelelő vízzáróság. Míg az épületek esetében az esetleges repedések nem jelentenek nagyobb problémát, a medencék esetében a repedések nagyon is, ugyanis ezek a vízzáróságot akadályozzák. Ennek elkerülése végett nagyon fontos a medence betonját körbevasalni,(vasbeton) a vasalási tervet pedig inkább egy gyakorlott szakemberrel megcsináltatni. Pénzbe kerül ez is persze. De jobb a munkafázis ezen részét szakemberekre bízni, mint hogy, megcsináljuk magunk, aztán a végén kiderül hogy, semmit sem ér az egész. Ennyit szerettem volna írni. Ezek után mindenki döntse el,hogyha teheti és van kedve akkor milyen medencét szeretne. Én úgy gondolom bele kell vágni, egy próbát biztosan megér. Köszönöm, hogy idelátogattál. Ajánld kérlek ezt az oldalt, ismerőseidnek, rokonaidnak, barátaidnak. A medence jó dolog. Köszi. Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése