2010. július 6., kedd

Kerti medencék...

A kerti medence nagyban feldobhatja az egész udvarunk hangulatát. Ki ne vágyna manapság egy saját medencére a kertjébe? A kerti medence nagyon jó kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújt. A kerti medence kialakítása ma már nem túl bonyolult és költséges feladat. Ezt persze csak a kertes házaknál tudjuk létrehozni. Nagyon sok típusú kerti medence létezik. Ha bemegyünk egy uszodatechnikával foglalkozó áruházba, vagy egy medence szaküzletben akkor ott sok hasznos információt megtudhatunk a medencékről. A kerti medence kialakítása természetesen a legtöbb esetben szakemberek által történik. A csempézett kerti medence sokkal drágább, mint pl, egy műanyagfalú kádszerű medence. Egész alacsony áron kapható már olyan kerti medence, amely egy vékony fémlemezből, pár merevítőből és egy fóliából áll összesen.

Ez is nagyon szépen kialakítható és praktikus kis kerti medence. Elsőként ki kell ásatni a medence helyét. Majd be kell szintezni az alját, valamint azt egy kb. 5-6 cm vastag homokréteggel feltölteni. Ezt követően kialakítjuk a lemezből a medence falát. majd erre jön rá a medencefólia, amelyet ragasztással és a merevítőkkel rögzíthetünk. Egyes esetekben nem árt ha vasbetonnal öntjük körbe a medence falát, hogy megakadályozzuk azt, hogy a medence fala a későbbi időjárási viszontagságok révén eltorzuljon. A másik típusú és egyel drágább medence a kádszerű medence. Ezt le kell ásni, amelybe belejön a fólia és készen is van. A másik kerti medence típus a betonozott medence. A kerti medence fala ilyenkor betonból készül, amely kerti medence csempével van kirakva. A megfelelő burkolás és szigetelés alapvető feladat, hiszen egyetlen hiba esetén is könnyedén elszivároghat a medencéből a víz.

A csempe mérete különféle lehet. Lehet sűrűn kirakott kisebb elemekből álló csempe illetve nagyobb elemekből álló csempe is. A legkedveltebb és leggyakoribb színe a medencecsempéknek és fóliáknak a kék szín és annak árnyalatai. A kerti medence vízzel való feltöltése után, a vizet ápolni és tisztítani kell. Ehhez kaphatunk speciális víztisztító tablettákat, klórt, algaölő vegyszereket, pelyhesítőt és a többi.. A kerti medence vize melegíthető is. Fűtőpatronokat, azaz medence vízmelegítő eszközöket is vásárolhatunk a kerti medencéhez. Ezek általában 3-10 kW-os teljesítményűek, és nagyon gyorsan képesek felmelegíteni a kerti medence vizét a kívánt hőmérsékletre. Ellen áramoltatót is vehetünk a medencééhez. A medencevilágítás is fontos lehet, az éjszakai fürdőzések esetén. 300 W-os reflektorokat is kaphatunk ma már. Nagyon esztétikus egy kivilágított kerti medence az éjszakában. A másik fontos dolog a szivattyú és a vízszűrő. A vízszűrő biztosítja azt, hogy a kerti medence vize állandóan tiszta legyen. A nagyobb és drágább medencéknél a vízszűrés egy bonyolultabb és komplexebb rendszerrel van megoldva. A kisebb és egyszerűbb kerti medence esetében kis méretű szivattyúkat használhatunk. Ezek könnyedén le és felszerelhetőek a medence falára. A kerti medence pompás dolog, és az ára is megfizethető. A kerti medence biztosan mindenki számára remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt a családban és baráti körben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése